Головна Новини Інтерв'ю з Олегом Пізняком та Василем Броварником, Вінниця

Інтерв'ю з Олегом Пізняком та Василем Броварником, Вінниця

Інтерв'ю з Олегом Пізняком та Василем Броварником, Вінниця – лютий 2013
Демонстраційні проекти покращують системи та підвищують інституційну спроможність теплопостачальних підприємств Фінансова програма DemoUkrainaDH розпочала свою діяльність більш ніж рік тому.

Сьогодні перші з обраних десяти проектів вступають у фазу впровадження. Вінниця -одне з міст, в яких діяльність з підготовки демонстраційного проекту досягла найбільшого прогресу. Ми взяли інтерв'ю у Олега Пізняка, генерального директора "Вінницяміськтеплоенерго" та Василя Броварника, директора департаменту міського господарства Вінницької міської ради, щоб дізнатися про досвід, якого вони здобули у зв'язку з участю в програмі DemoUkrainaDH. День проведення інтерв'ю виявився важливою віхою, саме сьогодні міська рада має затвердити проект, запропонований для впровадження в рамках DemoUkrainaDH. Пан Пізняк та пан Броварник впевнені, що проект буде затверджений. До цього часу вся проектна діяльність відбувається за планом.

Підготовка розпочалася в 2011 році
В Вінниці розроблена Схема перспективного розвитку систем життєзабезпечення,  але на виконання заходів важко знайти фінансування. Як зазначив пан Броварник:”Ми шукаємо будь-яких можливостей отримати фінансування і коли в 2011 році ми почули від Мінрегіону про ініціативу Нефко, міська адміністрація і підприємство негайно відгукнулися”. Пан Пізняк дізнався про програму в грудні 2011 року, коли прийшов в підприємство на посаду директора. Від працівників та представників міськвиконкому він дізнався про існування програми і відразу ж підключився до підготовки. Він відмітив, що крім цього проекту впроваджується ще один проект в сфері теплопостачання в рамках співробітництва з Швейцарською конфедерацією SECO.

“Наш досвід співпраці з міжнародними фінансовими організаціями зростає”
Співпраця з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) є ключовою для отримання доступу до можливого фінансування.Oleg Pizniak Пан Пізняк:”Наше підприємство також бере участь у конкурсі на проект Світового банку, який має намір фінансувати розробку ТЕО в сфері централізованого опалення у ряді українських міст. З'являються і інші можливості, нещодавно ЄІБ презентував привабливі схеми фінансування інвестиційних планів. Щоб відповідати всім вимогам МФО та подати прийнятну заявку, дуже важливо мати досвід виконання проектів фінансованих подібними організаціями. І це також один з найважливіших результатів програми DemoUkrainaDH. За словами пана Олега “Окрім того важливого факту, що ми підвищимо рівень послуг для частини населення, ми, як теплопостачальне підприємство, виконуючи подібні проекти, підвищуємо свою інституційну спроможність, знайомимося з новими технологіями та отримуємо досвід надання послуг з опалення відповідно до європейських стандартів.” Пан Василь додав, що заходи в рамках проекту DemoUkrainaDH зазначені в Схемі перспективного розвитку серед першочергових і це також робить проект надзвичайно важливим для міста.

Проект має суттєвий вплив на рівень послуг та навколишнє середовище
Пан Пізняк каже, що проект значно покращить екологічні умови: В результаті впровадження проекту загальне виробництво теплової енергії зменшиться на 4 055 МВт-ч/рік. Це призведе до чистої економії споживання газу на рівні 426 000 нм3/рік, що становить приблизно 30 % економії. Крім цього, заміна зношених трубопроводів новими попередньо ізольованими трубами допоможе запобігти витокам теплоносія у ґрунт і ґрунтові води, що наносить значну шкоду екології та призводить до серйозних втрат теплової енергії. Але особливо проект вплине на рівень надання послуг споживачам. Проект охоплює декілька заходів. Буде виведення з експлуатації стара котельня і споживачі будуть підключені до нещодавно модернізованої котельні. Енергоефективність буде підвищена завдяки підвищенню ефективності виробництва, а також впровадженню ІТП  і заміні старих, зношених трубопроводів. До програми DemoUkrainaDH було подано три проектні ідеї, але після консультацій з міжнародними експертами саме цей проект був обраний як найкращий, оскільки він має найвищу демонстраційну цінність і є найбільш прибутковим для теплопостачального підприємства.  

Що саме означає проект для споживачів?
Пан Пізняк зазначив, що найважливіший ефект від впровадження проекту це те, що споживачі отримають більш якісну послугу. “Плата за послугу не зміниться, оскільки тарифи встановлюються Національною комісією, але завдяки впровадженню ІТП не буде перетопів восени та навесні, температура теплоносія буде регулюватися відповідно до погодних умов. Renovated boiler houseПідвищиться також якість гарячого водопостачання, температура гарячої води стане стабільною. Проект охоплює виведення з експлуатації котельні, яка в основному надає послуги з централізованого опалення лікарні, та підключення споживачів до більш ефективної і нещодавно модернізованої котельні. Проект включає також впровадження 11 нових індивідуальних теплових пунктів в будинках, які сьогодні підключені до модернізованої котельні. Крім цього, всі трубопроводи для підключення індивідуальних теплових пунктів будуть замінені новими попередньо ізольованими трубами. Мешканці мікрорайону, а також вінничани в цілому, будуть проінформовані про проект через засоби масової інформації, інтерв'ю на радіо та телебаченні, веб-сайт міськадміністрації. Мешканці, безпосередньо охоплені проектом, будуть додатково отримувати інформацію через різні канали, будуть залучені ЖЕКи, а також розповсюджуватимуться інформаційні листівки.

Отриманий досвід: “Слідувати логічному ланцюжку і робити правильні кроки один за одним”
Пан. Броварник розповів про діяльність, яка проводиться для підготовки проекту: “Ми вже зробили важливі кроки. В міський бюджет на 2013 рік включена сума спів-фінансування на реалізацію проекту, а також кошти, передбачені для забезпечення муніципальної гарантії. Сьогодні на виконкомі буде затверджуватися висновок про доцільність залучення коштів. Наступний крок це погодження проекту в Міністерстві фінансів, після чого рішенням міської ради буде затверджена муніципальна гарантія.” Пан Пізняк та пан Броварник впевнені, що підготовчий процес у Вінниці проходить гладко завдяки добрій співпраці між міською адміністрацією, підприємством та міжнародними консультантами. На питання, що вони вважають важливим порекомендувати іншим містам при підготовці проекту пан Олег відповів, що зараз вони усвідомили, що не слід замовляти робочий проект та проходити держекспертизу до того, як всі компоненти проекту будуть узгоджені з міжнародними консультантами. Найкраще включити розробку робочого проекту в тендерні вимоги. В іншому випадку підприємство витрачає зайвий час та гроші. Добре також, що впроваджується швейцарський проект, який на один крок випереджає проект DemoUkrainaDH, той досвід, який здобувається протягом впровадження першого проекту може бути використаний для іншого. А пан Василь додав, що "Найкраще слідувати логічному ланцюжку і робити правильні кроки один за одним. В процесі завжди виникають ускладнення і перешкоди, але маючи бажання досягти мети, їх завжди можна подолати".

Впровадження проекту
Підписання кредитної угоди буде значною подією для міста і викличе інтерес засобів масової інформації. Наступним кроком буде підготовка тендерної документації та всіх технічних специфікацій. Буде визначений обсяг підготовчих робіт і в залежності від нього підприємство само або за допомогою підрядної організації буде готуватися до впровадження проекту. Коли буде вибраний постачальник проект почне впроваджуватися. Щоб краще підготуватися підприємство розширило відділ капітального будівництва, найнявши більш кваліфікований персонал. Пан Олег каже, що підприємство має намір звернутися до Національної комісії з регулювання тарифів, щоб включити в тариф кошти підприємства, що будуть витрачені на  спів-фінансування проекту. Це б покращило фінансовий стан підприємства. На запитання, чи бачить пан Пізняк будь-які перешкоди на етапі впровадження проекту, він відповідає, що це можливо, здебільшого при врегулюванні митних питань. Але він впевнений, що при будь-яких проблемах завжди можна знайти шляхи їх вирішення.

Бачення системи теплозабезпечення Вінниці в майбутньому
 Vasyl BrovarnykНа думку пана Василя найкращим було б виконати всі заходи Схеми перспективного розвитку, яка охоплює великий спектр напрямків і об'єктів. Розроблена програма включає не тільки системи опалення, але й інші сектори, такі як водопостачання, водовідведення, поводження з відходами. Щодо теплопостачання, Схемою передбачена заміна 175 км теплових мереж, перехід до двотрубної системи, впровадження 1681 ІТП, модернізація 14 котелень та ліквідація 12 котелень. “Ми сподіваємося, що потроху будемо знаходити фінансування та крок за кроком виконаємо програму" каже пан Василь. Бачення пана Олега ще більш вимогливе. Через 20 років він хотів би бачити місто з системою опалення, яка не має шкідливих викидів в атмосферне повітря, і мешканці якого отримують високоякісну послугу і комфортні умови життя. Але сучасний стан систем опалення в Україні катастрофічний. Єдиний шлях рухатися вперед - це шукати дешеві кредити та гранти. В якості прикладу пан Олег наводить польське місто Тарнов: “Місто отримало від ЄС 50 млн. євро кредиту на 20 років. Завдяки кредиту кожний рік робляться інвестиції в модернізацію системи теплопостачання". “Іншою важливою умовою прогресу, - підсумовує пан Олег - є отримання знань та підвищення кваліфікації. Для роботи з сучасними технологіями та обладнанням нам потрібні висококваліфіковані працівники".

Ваше Ім`я:

Пароль: